portada-id48 (1)

Petits canvis per menjar millor en la prevenció i el tractament de malalties cròniques - 2ED

Inici del curs

A partir del 30 d’abril de 2024 el curs estarà obert fins el 30 de juliol de 2024

Accés

Sense cost per al participant. Aquesta és una formació finançada per l’Agencia de Salut Pública de Catalunya*

Duració

40 hores

Acreditació

6,6 crèdits
09/036380-IN

Presentació

Aquest curs forma part de l’oferta formativa del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) que és una estratègia promoguda des del 2006 pel Departament de Salut i en línia amb l’Estratègia NAOS del Ministeri de Sanitat. L’objectiu principal del curs és millorar la competència dels i de les professionals de la salut sobre nutrició i consell alimentari en la prevenció i l’abordatge de les malalties cròniques no transmissibles més prevalents. 

Aquesta activitat està acreditada pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries (té una durada de 40 hores), per a professions sanitàries reconegudes per la LOPS.

Programa

El curs a distància consta d’una base teòrica elaborada per autors/es de reconeguda trajectòria professional, que es pot consultar i descarregar en format PDF, i d’una part pràctica formada per 4 jocs de simulació de casos clínics, escenificats a la consulta d’un centre de salut.

  1. Guia Petits canvis per menjar millor
  2. Plans de cures de l’ECAP:
    • Millora del hàbits de salut
    • Manteniment dels hàbits de salut
    • Sobrepès
    • Obesitat
    • Dislipèmia: seguiment
    • Diabetis mellitus 2: seguiment
    • Hipertensió: seguiment 
    • Síndrome metabòlica
  3. Infografies ECAP:
    • Alimentació baixa en sal
    • Alimentació en les dislipèmies
    • Alimentació en la diabetis mellitus de tipus 2
    • Alimentació en l’excés de pes
  4. L’educació grupal per a la salut
  5. Consejo integral en estilo de vida en Atención Primaria, vinculado con recursos comunitarios en población adulta.
  6. Document d’al·legacions alimentàries de l’AESAN

Objectius

Objectiu general

  • Millorar la competència dels i de les professionals de la salut sobre nutrició i consell alimentari en la prevenció i l’abordatge de les malalties cròniques no transmissibles més prevalents.

Objectius específics

  • Identificar els beneficis de l’alimentació saludable i sostenible per tal de millorar-ne el consell.
  • Conèixer els nous recursos que poden ser d’utilitat per al consell dietètic en la consulta d’atenció primària.
  • Detectar i diferenciar aliments i patrons de conducta sans i malsans.
  • Conèixer i aprofundir en la prevenció i el tractament de l’excés de pes, la diabetis mellitus tipus 2, la hipertensió arterial i les dislipèmies des de l’atenció primària en la vessant dietètica, d’activitat física i de l’acompanyament emocional.
  • Aplicar els coneixements bàsics sobre l’educació per a la salut tant en la consulta individual com en intervencions grupals en l’atenció primària.
  • Avaluar els coneixements teòrics adquirits en l’aplicació pràctica de simulacres de visites a la consulta i de sessions d’educació grupal per a la salut.

Docents i autors

Coordinació:

  • Maria Blanquer Genovart. Dietista-nutricionista de l’Àgència de Salut Pública de Catalunya.
  • Gemma Salvador Castell. Dietista-nutricionista de l’Àgència de Salut Pública de Catalunya.


Tutoria:

  • Maria Blanquer Genovart. Dietista-nutricionista de l’Àgència de Salut Pública de Catalunya.

 

Autores i revisores del material teòric:

  • Maria Blanquer Genovart. Dietista-nutricionista de l’Àgència de Salut Pública de Catalunya.
  • Gemma Miranda Peñarroya. Dietista-Nutricionista. Agència de Salut Pública de Catalunya.
  • Guadalupe Ortega Cuelva. Infermera. Agència de Salut Pública de Catalunya.
  • Núria Martín Vergara. Infermera. Institut Català de la Salut.
  • Gemma Salvador Castell. Dietista-nutricionista de l’Àgència de Salut Pública de Catalunya.
  • Maria Manera Bassols. Dietista-Nutricionista. Agència de Salut Pública de Catalunya.
  • Laura Vila Carbiró. Dietista-Nutricionista. Agència de Salut Pública de Catalunya.
 

Assessorament lingüístic:

  • Secció de Planificació Lingüística. Departament de Salut.

Inscripció

Has d'identificar-te amb el teu usuari per tal de fer la inscripció. Si no disposes d'usuari pots enregistrar-te en el següent enllaç o si ja disposes de compte d'usuari, identificar-te aquí