A partir del 17 de gener de 2022 el curs estarà vigent, fins el 17 de març de 2021
Sense cost per a la persona participant*
40 hores
6,7 crèdits
09/031243-IN
La promoció de l’alimentació saludable en la infància i adolescència és un dels objectius principals del “Pla Integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable” (PAAS)”. En aquesta ocasió, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ofereix un curs a distància per tal d’actualitzar el consell alimentari que donen els/les professionals que conformen els equips assistencials de salut que atenen l’etapa infantil i juvenil de la vida, tenint en compte els canvis culturals i socials del nostre entorn, així com les noves evidències científiques en l’àmbit de la dietètica, la nutrició i l’educació alimentària.
El curs a distància consta d’una base teòrica elaborada per autors/es de reconeguda trajectòria professional, que es pot consultar i descarregar en format PDF, i d’una part pràctica formada per 4 jocs de simulació de casos clínics, escenificats a la consulta d’un centre de salut. Els casos pràctics, dissenyats per professionals de la nutrició i la pediatria amb experiència en l’atenció primària, faciliten la capacitació dels/de les professionals envers el consell alimentari en la infància, abordant alguns dels temes més actuals de l’àmbit.
Els crèdits per haver superat el curs només es concedeixen a les persones amb professions sanitàries reconegudes per la LOPS.
1. INTRODUCCIÓ
2 . PERÍODE DE LACTÀNCIA EXCLUSIVA
3 . ALIMENTACIÓ COMPLEMENTÀRIA
4 . RECOMANACIONS PER A UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE EN LA INFÀNCIA
5. INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES
6. OBESITAT EN L’INFANT I L’ADOLESCENT
7 . CONSELL ALIMENTARI EN POBLACIONS IMMIGRANTS I AMB DIETES ALTERNATIVES
Objectiu general del curs
Actualitzar els coneixements sobre nutrició i alimentació infantil en base a l’evidència científica més actual, oferint noves eines i aprofundint en alguns temes d’especial interès per als/a les professionals de l’atenció primària de salut.
Objectius específics o d’aprenentatge del curs
– Identificar els beneficis de la lactància materna per tal de millorar-ne el consell.
– Conèixer les noves tendències en l’alimentació complementària i comparar-les amb les tradicionals.
– Detectar i diferenciar aliments i patrons de conducta sans i malsans.
– Reconèixer l’abordatge alimentari i dietètic en cas d’alꞏlèrgies alimentàries i celiaquia, així com identificar-ne el tractament adequat en cada cas.
– Conèixer i aprofundir en la prevenció i l’abordatge de l’excés de pes des de l’atenció primària, des de la vessant dietètica, d’activitat física i de l’acompanyament emocional.
– Contemplar les dietes alternatives en poblacions immigrants com a part del procés d’identificació cultural i saber oferir consell dietètic d’acord amb aquestes situacions.
– Aplicar els coneixements bàsics sobre la pauta alimentària vegetariana en la infància.
– Avaluar els coneixements teòrics adquirits en l’aplicació pràctica de simulacres de visites a la consulta.
Coordinació: Gemma Salvador Castell i Maria Manera Bassols. Dietistes-nutricionistes de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Tutories: Maria Manera Bassols. Dietista-nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Autores dels casos clínics: